Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, березня 04, 2016

Вітаємо з ювілеєм Парламентську бібліотеку України!


   3 березня 2016 року виповнюється 150 років з дня заснування однієї з найстаріших бібліотек Києва, яка в наш час стала майданчиком для проведення багатьох зустрічей, прес-конференцій державного рівня.

    Історія створення бібліотеки, послуги, які вона надає широкій громадськості, стали предметом розповіді бібліотекаря Марини Пузіної четвертокласникам із 65 школи. З допомогою Інтернета вони разом здійснили віртуальну подорож до бібліотеки. 
   Марина  Леонідівна розповіла про грудневу поїздку до Києва, де проходив трьохденний тренінг для біблотекарів  з шістьох міст України, які працюватимуть за проектом "Моя нова поліція". Він покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи Національної поліції України.

 Звичайно ж нас, бібліотекарів, не могла порадувати можливість ознайомитися з бібліотекою, її просторими  читальними залами, абонементом, відділами комп'ютерної техніки, рідкісних книг.  Після розповіді про головну бібліотеку країни бібліотекар  познайомила читачів з послугами нашої бібліотеки, запропонувала прийняти участь у невеличкій вікторині, щоб закріпити отримані знання під час заходу.


   
                  
Національна парламентська бібліотека України – провідний державний культурний, освітній, науково-інформаційний заклад. Це загальнодоступна установа з універсальними за змістом фондами, яка обслуговує найширші верстви населення.
За розпорядженням царського уряду 3 березня 1866 р. створено Київську російську публічну бібліотеку. Засновниками її виступили відомі громадські діячі, представники київського дворянства та купецтва: граф О. О. Бобринський (цукрозаводчик  та  меценат), книготорговці В. Г. Барщевський та С. І. Літов,  колишній  київський  губернатор І. І. Фундуклей, відомий поміщик-українофіл Г. П. Галаган, купці І. М. Бродський, М. І. Горовіц, Ф. П. Ліббе та ін. Основою фонду стали приватна книгозбірня письменника і книговидавця В. Г. Барщевського та пожертви киян. На момент відкриття фонд бібліотеки налічував 319 книг у 667 томах та 43 комплекти періодичних видань.
У 1911 р. на конкурсній основі, на кошти, зібрані жителями міста через розповсюджену спеціальну облігаційну позику, для бібліотеки було зведено спеціальну будівлю (архітектор З. Клаве). Вона є найдавнішою київською спорудою такого призначення, що увійшла до переліку пам'яток архітектури початку ХХ ст.
У 1957 р. бібліотека стала Державною республіканською бібліотекою УРСР імені КПРС.
Після проголошення незалежності книгозбірня стала називатися Державною бібліотекою України, а у 1994 р., згідно з Указом Президента, вона одержала статус Національної парламентської бібліотеки України.


Національна парламентська бібліотека підпорядкована міністерству культури України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар