Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, вересня 04, 2023

                                       Одеса - перлина біля моря

     Одеса. У це місто неможливо не закохатися: величні будинки, затишні вулички, а довкола — синє море, променисте сонце та теплий південний пісок.

    3 вересня, у сонячний недільний день, члени гуртка «Юні краєзнавці» разом із бібліотекарем 45 філії, Галиною Іванченко вирушили у захоплюючу подорож найкрасивішими місцями Одеси.

   Соборна площа — одна з головних площ Одеси, в історичному центрі міста. У самому серці площі розташований Спасо-Преображенський кафедральний собор, збудований у 1808 році, на честь нього і була названа площа. Бібліотекар показала членам гуртка старі фотографії цієї площі у різні періоди 18-х та 20-х століть та познайомила читачів з історією створення міста, з його бурхливим та швидким розвитком.  Як відомо, Одеса своїм фантастичним швидким зростанням була зобов'язана переважно порту і торгівлі хлібом. Папудов, грецький мільйонер, меценат отримав дозвіл на будівництво комор не десь на задвірках міста, а в самому центрі. Преображенська, 25 - цей будинок і сьогодні називають «Будинком Папудова».

    Будинок був побудований в 1843 р спочатку як «хлібні магазини» - склади для зберігання зерна, які в момент будівництва являли собою місткі хлібні комори, де зерно складалося, сортувалося,комори були переплановані у житлові приміщення. У самому серці Одеси навпроти Соборної площі на розі вулиць Дерибасівської та Преображенської будинок Руссова. Він був однією з перших споруд підприємця Олександра Петровича Русова. Меценат, мільйонер, колекціонер картин подарував місту чарівну пам'ятку архітектури, яка існувала в первісному вигляді більше століття. Вже за Незалежності України цей будинок горів тричі, відреставрували його фасад

    По сусідству ще одна візитна картка Одеси – будинок Лібмана, збудований у 1887-1888 роках на замовлення відомого на той час булочника та кондитера Бернгарда Лібмана, який потім тримав на першому поверсі будинку і пекарню та кондитерську. Це був величезний прибутковий будинок з просторими панськими квартирами – з мармуровими сходами, ліпленням, мозаїчними підлогами у ванних кімнатах та висококласним дубовим паркетом у кімнатах. Під час екскурсії діти ставили різні питання і найбільше про великих людей Одеси. Найпевніше, красива будівля в Одесі - це готель "Пасаж збудований для братів Мойсея та Юхима Менделевичів на протязі 1898 -1900 років.

    А у міському саду на Дерибасівській діти з ентузіазмом відповідали на запитання вікторини «Відгадай за описом скульптуру.

Н завершення екскурсії батьки та члени гуртка познайомилися з книгами про Одесу, оглянули старовинний будинок на Гавані 10 , парадну , де мешкав певний період з 1906 по 1926 рр. відомий одеський поет С.І.Кірсанов. На стіні на його честь встановлено меморіальну дошку.

Нехай щасливою буде кожна твоя мить, наше прекрасне, життєрадісне, мужнє, гостинне, наше неповторне місто! Так було і так буде!


































Немає коментарів:

Дописати коментар