Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

неділю, лютого 26, 2023

 ПОДОРОЖ  У  ЗОРЯНИЙ  СВІТ

Бібліотекар Галина Іванченко організувала для гуртківців-юних краєзнавців екскурсію до  Одеської астрономічної обсерваторії, яка знаходиться у парку ім.Т.Шевченка.

Як портове місто, Одеса потребувала точних навігаційних інструментів і даних для регулювання руху суден.  В 1817 році в місті відкрився Рішельєвський ліцей, в якому знаходився спеціальний клас з топографічними та астрономічними приладами, в тому числі телескопами.

На жаль, відомості про його роботу не збереглися, і тому історію Одеської національної обсерваторії пов'язують з відкриттям  університету в 1865 році.

Обсерваторія була відкрита у 1971 році і входила до складу кафедри астрономії та спочатку використовувалася як база для навчальних робіт кафедри, виконуючи в той же час ряд доручень міста: перевірку навігаційних приладів кораблів, стеження за правильним ходом міського годинника і визначенням часу запалювання і гасіння міського освітлення. Розуміючи, що якісні астрономічні спостереження вимагають чистої атмосфери, співробітники обсерваторії почали висадку дерев, які згодом стали зачатком Олександрівського парку (нині парк імені Т.Г.Шевченка). 

Цінним експонатом обсерваторії є механічний телескоп-рефрактор английської компанії "Томас Кук та сини", який встановили ще в XIX столітті. Кошти на его покупку у 1886 році пожертвував співробітник медичного факультету.













Немає коментарів:

Дописати коментар