Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, лютого 16, 2023


Вони повинні жити – 

до Дня китів і морських ссавців

   Все на Землі, все треба берегти -

І птаха, й звіра, і оту рослину.

Не чванься тим, що цар природи ти-

Бо в решті  ти його частина.

Друже мій, люби життя,

Люби людей, природу, 

А кривду кинь у забуття,

Як камінь в тиху воду.

                            Богдан Лепкий

   Бібліотекар Олена Шойка розпочинає проєкт «Екологічна освіта». Земля - наш рідний дім, вона нам дає все необхідне для нашого життя: повітря, воду, їжу. Хіба вона не заслуговує на нашу любов? Можливо, це єдина планета у Всесвіті, на якій існує такі різноманітні, такі прекрасні форми життя. А на сьогодні ми маємо свідчення про те, що людина не є бережливим господарем, а є самовпевненим землевласником. Саме люди руйнують екологію планети (сміттєзвалища, браконьєрство, війни). Але тільки людині підвладно зберегти і відродити живі природні ресурси.     Як відомо, 19 лютого відзначається Всесвітній день захисту морських ссавців або День китів (World Whale and Dolphsn Day). Цей День був заснований у 1986 році, коли набрав чинності мораторій на китовий промисел, введений Міжнародною китовою комісією (МКК) (International Whalsng Commission. IWC).

   Окрім природних ризиків, морським ссавцям загрожують і ті, які зумовлені діяльністю людини: це неофіційний промисел, забруднення морських вод сміттям, потрапляння у риболовецькі сіті, браконьєрство, вилов для використання в дельфінаріях та океанаріумах, антропогенні зміни клімату, шумове забруднення вод суднами, військові дії тощо.

   Здається, що мешканці моря: дельфіни, білуги, кити, морські котики, білі ведмеді далеко, і ця проблема є віддаленою від нас. Та насправді, кожен з нас може вплинути на збереження цих видів. До того ж в Чорному і Азовському морях мешкають три види китоподібних (дельфіни афаліна, білобочка та морська свиня азовка), а тюлень-монах вважається зниклим видом через людську діяльність. 

    Сьогодні війна в Україні має згубні наслідки для всіх країн узбережжя Чорного  моря, це ще й питання екологічної безпеки та спільного майбутнього. Будь-який воєнний конфлікт не має локального характеру, коли йдеться про довкілля. Екосистеми не можна розділити умовними кордонами, просто намалювавши їх на карті. Якщо руйнується природна рівновага в одній геолокації, це обов'язково відчує інша. Простий приклад: аномальне збільшення через військові дії смертності дельфінів біля узбережжя Туреччини, Болгарії та Румунії. Із перших днів війни зафіксована шкода, яку вони наносять довкіллю. Це і підриви складів паливно-мастильних матеріалів, сховищ нафтопродуктів, це і авіаудари по підприємствам, які використовують небезпечні хімічні речовини у виробництві. Це і пошкодження та руйнування очисних споруд, і вилив стоків у наші водойми, а також пошкодження ґрунтового покриву, горіння лісів – особливо на територіях природно-заповідного фонду. Загалом від військових дій в небезпеці залишаються 20% площі всіх заповідних територій України.  Прокуратурою Одеської області ведеться розслідування за ст. 441 (екоцид) Кримінального кодексу України — за фактом масової загибелі дельфінів на узбережжі Чорного моря на Одещині. Основна версія слідства – отримання дельфінами акустичних травм через масове застосуванням сонарів (гідролокаторів) на кораблях. За попередніми даними загинуло близько 5 тис. морських тварин. Проте реальні цифри можуть сягати десятків тисяч.

    Одним із перших в Україні про масову загибель цих дивовижних морських тварин став говорити голова науково-дослідного відділу Національного природного парку Тузловські лимани еколог Іван Русєв: «Сонари дуже потужні  негативно впливають на можливості дельфінів орієнтуватися у просторі. Їхнє використання призводить до акустичної травми цих тварин: уражається внутрішнє вухо, за допомогою якого дельфін створює ехолокацію, щоб шукати собі в природі їжу, уникати перешкод. Через щоденну нестачу харчування  імунна система страждає, і в результаті - всі віруси і бактерії, що знаходяться в його тілі, починають прокидатися і атакувати. Тварина захворює на специфічні хвороби, серед них і Morbillivirus (морбілівіруси). Потужні  вибухи  бомб біля острова Зміїний та в інших частинах акваторії  призводили до того, що дельфіни зазнавали такого антропогенного впливу, якого не відчували ніколи. Коли бомба потрапляє у воду, ця тварина моментально спливає, а якщо вона це робить непідготовленою, з'являється кесонна хвороба або декомпресія. Азот, що знаходиться в крові, формує спеціальні бульбашки та закупорює капіляри, внаслідок чого дельфіни гинуть. Також тварини, які могли орієнтуватися у просторі, натикалися на міни. Таким чином, війна не тільки вбиває людей і знищує нашу землю, а й губить найрозумніших істот Чорного моря. А їх у нас, до речі, останнім часом дуже мало. Протягом минулого століття їх було близько двох мільйонів, а зараз – 250 тис., і з кожним роком дедалі менше. Дельфіни - це живі істоти, що знаходяться на вершині екологічної піраміди морської екосистеми. Вона дуже тонко влаштована: у ній є сотні сотні видів риб, водорості та інші гідробіонти, які пов'язані між собою. Якщо не буде дельфінів, то не буде регулювання чисельності інших тварин і екосистема буде розбалансована. Оскільки дельфіни розмножуються дуже рідко, в наслідок  стресу під час війни це буде ще рідше. Щоб відновити популяцію цих тварин, знадобляться десятки років і лише створення морського заповідника допоможе в цьому.
























Немає коментарів:

Дописати коментар