Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, лютого 10, 2023

 Романтика морських пригод


Бібліотекар Галина Іванченко розповідає читачам про ювіляра цього року, легендарного французького письменника Жюля Верна,його вважають родоначальником наукової фантастики.

  Народився майбутній письменник 195 років тому 8 лютого 1828 року в адвокатській сім’ї. 

  Жюль Верн вперше спробував вирушити в подорож в 11-річному віці. Втікши з дому, він записався юнгою на корабель, що прямував до Індії. Батькам вдалося вчасно йому перешкодити.

  На відміну від більшості інших письменників, які творили в основному в домашніх умовах, він упродовж більшої частини життя подорожував. Отримані враження давали йому натхнення для творчості та він був прийнятий у Географічне товариство Франції, хоч і не був вченим.

  Мрію всього свого життя письменник втілив, коли разом зі славою до нього прийшло й багатство. Він завжди мріяв мати власний корабель, який для нього означав можливість вирушити туди, куди він сам захоче. Розбагатівши, він не став розмінюватися на дрібниці й купив собі одну за одною цілих три яхти, які були здатні перетнути навіть Атлантичний океан.

  Багато фантастичних на момент написання речей, які фігурували в книгах Жюля Верна, були згодом винайдені, наприклад, літак або акваланг. Навіть більше:деякі вчені визнавали, що на винахід того чи іншого пристрою наштовхнуло саме прочитання книг письменника.

  Зі 108 фантастичних передбачень письменника на сьогодні не здійснилося лише 10.

   Марко Вовчок, видатна українська письменниця, була особисто знайома з Жюлем Верном. Французький майстер пера надав їй виняткове право перекладати його твори.

  За тиражами й кількістю перекладів він і нині - один із найулюбленіших популярних письменників. Його читають скрізь, куди проникає друковане слово. У різних країнах з'являються все нові й нові видання творів Жюля Верна, п'єси, фільми, цілі серіали за сюжетами "Незвичайних подорожей".

   Прихід космічної ери ознаменував вищий тріумф письменника, який передбачав штучні супутники й міжпланетні перельоти з Землі на Місяць.

   Коли  космічна ракета вперше передала на Землю фотографії зворотньої сторони Місяця, одному з "потойбічних" місячних кратерів було присвоєне ім'я "Жюль Верн". Кратер Жюль Верн примикає до Моря Мрії...







Немає коментарів:

Дописати коментар