Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, грудня 13, 2021

 РІЗДВО - СПРАВЖНЄ СВЯТО 

ДУХОВНОСТІ ТА ЛЮБОВІ

   З дитинства усі діти обожнюють Новорічно-Різдвяні свята – особливий затишний період, коли можна мріяти та вірити в чудеса, а навколо панує казкова атмосфера. Напередодні Різдва бібліотекар Наталія Коваль зустрілася з читачами-п'ятикласниками 84 школи, розповіла про традиції та історію величного свята.
   Історична наука вважає, що Різдво запозичене християнами з язичеських культів. У стародавніх релігіях відзначалося народження богів – давньоєгипетського Осіріса, давньогрецького Діоніса, давньоіранського Мітри та ін. Дати цих свят припадали на кінець грудня – початок січня, дні зимового сонцестояння, "повороту до весни".
   У процесі свого становлення християнська церква поступово витісняла давні свята. Утверджуючи християнство та вчення про єдиного Бога на теренах Київської Русі, перші отці церкви переосмислили язичницьку атрибутику у християнському контексті та зберегти у церковній традиції чимало з того доброго та істинного, що існувало в язичництві. Зокрема - сільськогосподарський хліборобський календар, який багато в чому був розроблений ще в язичницькі часи. Таким чином, в Україні, як і в інших країнах світу, день початку нового сонячного, хліборобського, року отримав новий, християнський зміст, як Різдво, свято народження Божого Сина, Спасителя світу.







Немає коментарів:

Дописати коментар