Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, грудня 10, 2021

 "МОВА - ЦЕ ВІКОВА ПРАЦЯ ЦІЛОГО ПОКОЛІННЯ"
ВОЛОДИМИР ДАЛЬ


    Бібліотекар Олена Шойка провела годину етнографії у семикласників 65 школи: познайомила читачів з ювіляром Володимиром Далем, з дня народження якого минуло 220 років.
    Володимир Іванович Даль народився 10 (22) листопада 1801 року у містечку Луганський завод Катеринославської губернії (звідси взятий ним псевдонім Козак Луганський), де його батько, датчанин, служив лікарем. Хлопчик отримав домашнє виховання, а коли йому виповнилося десять років, був відданий у морський корпус і по закінченні курсу в 1819 направився на службу в Чорноморський флот, але незабаром перейшов у Балтійський флот. У 1826 році залишив службу і вступив до Дерптського університету на медичний факультет, де навчався разом з майбутнім відомим лікарем Пироговим . Закінчивши університет зі ступенем доктора медицини, з нагоди турецької війни в 1829 зарахувався доктором в полк. Потім перейшов на службу ординатором до Петербурзького військового шпиталю, а через два роки вирушив до Оренбурзького краю, який добре вивчив і згодом видав «Природну історію Оренбурзького краю».
    Свої літературні досліди Володимир Іванович розпочав, ще служачи у флоті: писав народні казки та розповіді для моряків. У 1833 році в журналі були опубліковані його "Казки", написані простою доступною мовою. Замість справжнього прізвища автора стояв псевдонім — Козак Луганський.
    Літературна справа приваблювала письменника, і саме їй віддав перевагу, завершивши  лікарську службу.
   Володіючи вродженим талантом і маючи серйозну освіту, Володимир Іванович Даль був одним з найавторитетніших  письменників. Природа наділила його чуйним розумом,його діяльність була різноманітною: медик, збирач фольклору, дослідник природи, лінгвіст, оповідач, адміністратор, і, нарешті, видатний письменник.
   Діти переглядали "Тлумачний словник" Даля, шукали і зачитували значення слів :Добро, Пшениця, Книга, Навчання тощо.








Немає коментарів:

Дописати коментар