Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, листопада 07, 2019



 Українська мова давня й молода
Якщо з українською мовою

В тебе, друже, не все гаразд,

Не вважай її примусовою,

Полюби, як весною ряст...

Білоус Дмитро

Літературну годину про рідну мову підготували для наших читачів бібліотекарі Наталя Коваль та Алла Снігуренко.


Українська мова багата на цікавинки! Вона відрізняється від решти східнослов'янських мов своєю милозвучністю та унікальними словами та правилами. Дізнайтесь  цікаві факти про українську мову, які вас здивують. 



Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).
Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. Цікаво знати, що за лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, із польською і сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів.


У "Короткому словнику синонімів української мови", де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово "бити" – аж 45! Цікаве завдання : спробуйте назвати хоча б 20, можете використовувати фразеологізми.


Ви ніколи не замислювалися над тим, що в нашій мові є три форми майбутнього часу! Цікавий матеріал, чи не так? Нумо згадувати разом – проста (піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).


Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера "п"; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана – буква "ф", її вживають переважно в запозичених словах.


Українську мову офіційно визнали літературною після видання "Енеїди" Івана Котляревського. Відтак, Котляревського вважають основоположником нової української мови.


Перший український "Буквар" видав у 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927-го в Римі. Зараз стародрук зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.

Немає коментарів:

Дописати коментар