Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

вівторок, травня 19, 2015

Дивовижний світ Марії Приймаченко

"Роблю сонячні квіти тому, що людей люблю, творю на радість, на щастя людям, щоб всі народи один  одного любили, щоб жили вони. як квіти, по всій землі".
     Марія Оксеніївна Приймаченко (1908-1997) народилася в селі Болотня на Київщині у сім'ї мистецьки обдарованих людей.Тато був знаним на селі теслярем, бабуся фарбувала та розписувала писанки, мама займалася вишивкою. Саме від неї вона перейняла вміння створювати чарівний український орнамент, в якому, за Миколою Гоголем, "птахи виходять схожими на квіти, а квіти - на птахів".
     В дитинстві дівчинка перенесла страшну недугу - поліомієліт. що не дала їй можливість жити й працювати як її односельці в полі. Хотілося чимось радувати своїх близьких і бути корисною, тому виникло бажання вкладати свою енергію і працелюбство в мистецтво. Вперше на талант дівчинки земляки звернули увагу тоді, коли вона самостійно розмалювала свою хату. Приходили, дивувалися та запрошували прикрасити і їхні оселі...

У 1936 році Марію Оксентіївну запрошують до експериментальних майстерень при Київському музеї українського мистецтва. Тут вона вперше починає малювати на папері, виконує чудові керамічні вироби, розписує іх рудими лисичками, страшними звірами, квіточками. 
      Ії роботи, експоновані на виставці народного мистецтва, у 1936 році отримали диплом першого ступеня. Марія Приймаченко стає знаною у всьому світі, її роботи стають учасниками міжнародних виставок у різних країнах.
      Народний художник України, лауреат Державної премії імені Т.Г. Шевченка  Марія Приймаченко своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури.

Про життя і творчість народної майстрині повідала читачам-семикласникам із 65 школи бібліотекар Марина Пузіна 18 травня 2015 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар