Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, жовтня 30, 2023

 Йдемо та пізнаємо дивовижний світ фауни планети. Зоологічний музей ОНУ iменi Мечникова

    29.10, учасники гуртка «Юні краєзнавці» разом з бібліотекарем Галиною Іванченко  відвідали один з найстаріших музеїв України – Зоологічний музей Одеського національного університету імені І. Мечникова. Музейні колекції нинішнього зоологічного музею почали формуватися ще до офіційного відкриття університету. Понад 33 роки об'єкти природи збиралися для природничого кабінету Рішельєвського ліцею. Саме на базi лiцею, був заснований університет. Найбільш цінними були збори професора О. Д. Нордмана, відомого дослідника фауни Причорномор'я. Олександра Нордмана було запрошено в  ліцей, і в листопаді 1832 року він був затверджений  професором природної історії, викладав зоологію та ботаніку. 

    Ілля Мечников також зробив для музею подарунок – зібрання людських черепів. Ілля Ілліч Мечников - мікробіолог, фізіолог, лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини, професор Одеського університету (1870-1882). Досі у музеї зберігаються монголоїдні черепи, які були привезені І. І. Мечниковим з Калмицьких степів у 1873-1874 рр.. З перетворенням ліцею у 1865 р. в університет, музей відкрили офіційно у тому ж році. Під час Другої світової війни співробітникам університету довелося виявити неабияку винахідливість, щоб урятувати експонати від вивезення за кордон: колекцію метеликів сховали у нішах стін головного університетського корпусу. Але багато речей все ж було втрачено. У зоологічному музеї зберігається 56 тисяч різних експонатів,  та він входить до десятки найкращих зоомузеїв планети! Він займає три зали та розташовується  у будівлі біологічного факультету ОНУ ім. Мечникова.

    Учасники гуртка відвідали 2 зали.

Ссавці: серед найцінніших можна побачити скелети великих хребетних тварин, зокрема кита в повному розмірі - 27 метрiв та  пташиний зал, де представлені бiля 1000 видiв птахiв з усiх континентiв: пінгвіни різних видів; чотири види страусів (звичайний, масайський, сомалійський, південний); екзотичні папуги; качка гага, чий пух, завдяки найнижчій теплопровідності, ідеально підходить для спорядження космонавтів та полярників та багато iнших. 

 Дуже докладно та цікаво з експонатами музею познайомив доцент бiологiчного факультету Одеського національного університету ім. Мечникова, Дмитро Анатолійович Кiвганов.  Всім колективом гуртка «Юні краєзнавці» висловлюємо йому велику подяку за чудову екскурсію.

        Учасники гуртка ознайомилися з книгами фонду бібліотеки 45 про тваринний світ України та всієї планети, а бібліотекар Іванченко Галина познайомила дітей з історією створення музею. І на завершення екскурсії діти та батьки висловили побажання відвідати зал безхребетних: риб, амфібій та комах, та звичайно прочитати представлені книги.




















Немає коментарів:

Дописати коментар