Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, жовтня 02, 2023

                            Неповторні палаци Одеси. Літературний музей

   30 вересня, бібліотекар Галина Іванченко, організувала екскурсію для дітей з гуртка «Юні краєзнавці» до літературного музею.

   Одеський Літературний музей – один з найбільших музеїв країни. Він розташований у колишньому палаці, який раніше належав князю Дмитру Гагаріну. Зведений у середині XIX століття за проектом відомого одеського архітектора Людвіга Оттона. В 1898 року Гагаріни передали свій маєток місту, і протягом кількох років у ньому розташовувалося Одеське літературно-артистичне товариство, яке складалося з письменників, музикантів, художників та журналістів. А в 1984 році колишній палац став будинком для Літературного музею.     

    Його експозиція, що налічує понад шість тисяч експонатів, розміщена в двадцяти залах. Але сьогодні в садибі Гагаріних працює лише Золота зала. На другому поверсі, куди з вестибюля ведуть великі мармурові сходи, що розходяться в обидва боки, розташовані парадні апартаменти, найгарнішим з яких є Золота зала, декорована ліпниною та позолотою.

   Учений секретар літературного музею, Катерина Єргєєва, показала красу та неповторність Золотої зали, познайомила дітей з подіями, які відбулися у цій залі протягом століття. У музейних вітринах виставлені рідкісні книги, прижиттєві видання творів письменників XIX – ХХ століть, автографи та рукописи багатьох відомих людей, їх особисті речі, фотографії, архівні документи, що розповідають про життя та творчість представників літературної Одеси. 

   Тут розташований так званий Сад скульптур, що складається з гумористичних скульптурних композицій, присвячених літературним героям і персонажам міського фольклору. Катерина Єргєєва познайомила дітей з цими літературними героями. Один - у вигляді римського патриція, у тозі, стоїть на колісниці, запряжені трійкою крилатих коней – пегасів. Тут примостився один з гоголівських персонажів – чорт, «Пам'ятник Одесі-мамі», «Джинсовий Дюк», «Пам'ятник першому одеському читачеві» та багато інших.

    Діти побували ще на одній експозиції «Одеський дворик». Тут представлені: «Пам'ятник одеському дворовому крану», одеська дворова криниця, голубник, міські ліхтарики з історичними назвами всіх районів старої Одеси, дзвінок до двірника та ін.

    Бібліотекар Галина Іванченко, показала дітям книги з фонду бібліотеки з ілюстраціями залів, які поки тимчасово закриті. Екскурсія закінчилася фотосесією, привітанням із Всеукраїнським днем бібліотек та великим бажанням прийти ще раз та познайомитися з рештою залів музею.



















Немає коментарів:

Дописати коментар