Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, березня 27, 2023

 Екскурсія " Володимир Філатов - офтальмолог, хірург, винахідник, поет, художник".

В Одесі народилося чимало відомих людей. Ще більше Одесу відвідало. На честь багатьох поставлено пам'ятники, названо вулиці, повішено меморіальні таблички…
Бібліотекар 45 філії Галина Іванченко організувала членам гуртка "Юні краєзнавці" екскурсію до музейно-виставкового комплексу, а місцевий екскурсовод докладно познайомила дітей з визначними пам'ятками парку при інституті, провела дітей до лабораторного комплексу.
Життя академіка Філатова – промовистий приклад того, як не будучи одеситом з народження, можна не лише стати одним із найшанованіших її громадян, а й надовго увійти в історію міста.
В Одесі він заснував "Інститут офтальмології та тканинної терапії". Тут до нього прийшла всесвітня слава. У цьому місті він і похований.
Інститут очних хвороб та тканинної терапії імені академіка В. П. Філатова Національної Академії Медичних Наук України - найбільший в Одесі та в Україні, один з провідних в Європі офтальмологічний центр. Заснований в 1936 відомим офтальмологом В. П. Філатовим.
Вчений був незмінним керівником цього інституту до останнього дня свого життя (помер 30 жовтня 1956)
В.П.ФІЛАТОВ -вчений, академік, людина епоха, що перевернув світогляд багатьох офтальмологів. В Одесі він прожив з 1903 і до останніх своїх днів 1956р. Автор понад 430 наук. робіт з проблем офтальмології, загальної та тканинної терапії. Ф. запропонував і впровадив оригінальний метод відновної хірургії, який набув поширення в багатьох країнах світу. Розробив та практично вирішив проблему трансплантації рогівки, удосконалив техніку цієї операції. Ф. сконструював спец. інструментарій і вперше широко впровадив (1931) застосування консервованої трупної рогівки як посадковий матеріал.
Створив вчення про біогенні стимулятори, що стало основою нового методу лікування — тканинної терапії. Він врятував тисячі людей від сліпоти Його девізом життя були слова «Кожна людина має бачити сонце!» Згодом ця фраза стала девізом інституту, який вчений відкрив у Одесі.
У глибині Французького бульвару, за непоказним парканом сховався скромний будиночок та невеликий садок. На його території, серед безлічі дерев, росте столітня акація та така сама давня ялина. Але головне, не вік, бо, чиїми руками вони були посаджені.
Це будинок та улюблений садок Володимира Петровича Філатова. У приміщеннях будинку-музею все залишилося таким самим, як за його господаря. З першого погляду на обстановку, розумієш, що тут жила талановита багатогранна особистість із величезним запасом творчих сил. Володимир Філатов захоплювався живописом і писав вірші, як і його батько, від якого синові дісталися найкращі чоловічі та професійні якості.
Перебуваючи в будиночку Філатова, де вчений прожив останні роки, діти дізналися, що в.п.Філатов був прекрасним поетом і живописцем. ..» та літературна спадщина В.П.Філатова «Остання мова». У Меморіальному будинку музею В.П.Філатова все збережено як за життя генія. На стінах його полотна картин. .красивий розпис на дверях.,меблі, чудова люстра, книги.
Читачі гуртка тримали в руках макет ока, колбочки, якими користувався вчений, погуляли садом, де досі збереглися дерева, посаджені ним.





















Немає коментарів:

Дописати коментар