Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

середу, березня 01, 2023

                                   Земля - наш спільний дім

     

     Сьогодні, 1 березня, бібліотекар Олена Шойка провела захід: «Земля-наш спільний дім», присвячений Дню Землі. Вона розповіла про історію утворення цього дня, з метою спонукати людей бути уважними до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. Є два основні періоди проведення Днів Землі — у березні (ближче до весняного рівнодення) і Міжнародний день Матері-Землі — 22 квітня. День Землі святкується у багатьох країнах у день весняного рівнодення, щоб визначити момент, коли починається весна (у Північній півкулі) або осінь (у Південній). ООН святкує День Землі зазвичай 20-21 березня.

                           

    
  

   26 лютого 1971 року Генеральний секретар ООН У Тан підписав спеціальну декларацію, присвячену цій події. Щороку 20-21 березня у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку дзвонить дзвін миру. Перша «одноразова» акція цього дня пройшла 1970 року в США. Її успіх окрилив організаторів, із того часу святкування стало регулярним. Відомий американський політик і активіст сенатор Гейлорд Нельсон створив групу зі студентів під керівництвом Денніса Гайеса (студента Гарварду).Оскільки це був час активних студентських рухів, ініціатива привернула до себе багато уваги. Попри те, що сенатор і його «штаб» не мали ні часу, ні ресурсів для організації справді масових заходів, вони відбувалися як, наприклад, 20-мільйонна демонстрація і приєднання до проєкту сотень шкіл. Як казав Г.Нельсон, «День Землі організував себе сам». 1971 року, завдяки успіху першого Дня, сенатор Нельсон проголосив «Тиждень Землі» (3-й тиждень квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США. На хвилі громадської та політичної активності,пробудженої Днем Землі, у США ухвалили багато законів і актів, що стосуються охорони довкілля (наприклад, Акт про чисте повітря).  

    Символи дня Землі: прапор - це фотографії планети з космосу, зроблена астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця на темно-синьому тлі. Традиційно прапор пов'язаний з Днем Землі та багатьма іншими природоохоронними, миротворчими та громадськими міжнародними заходами.Символом Дня є зелена грецька буква Θ (тета) на білому тлі. Цікаво, що ювілейний символ есперанто майже такий самий. У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін миру — символ спокою,мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас —це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження людяності і культури. Перший Дзвін миру був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 році.Він відлитий з монет — дитячих пожертв з усіх континентів — і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також в плавлені ордени та медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні промовляє: «Хай живе загальний мир у всьому світі».


   









Немає коментарів:

Дописати коментар