Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

середу, вересня 22, 2021

 НАЙЦІКАВІШЕ   ПРО   

РІДНУ   УКРАЇНУ



   Бібліотекар Тетяна Філенко розповіла читачам із санаторію "Степове повітря" про найцікавіші факти про нашу батьківщину. Ось деякі з них :
   Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010 – 1054 н.е), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі.
Найбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.
   Трембіта – конічна дерев’яна труба без бокових отворів. Її довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти – дві з половиною октави. Її звуки чути більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події.
   Острозька академія – перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстаріша українська науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький Костянтин-Василь заснував слов’яно-греко-латинську академію в Острозі.
   Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак з найбільшою у світі вантажопідйомністю – Ан-225 “Мрія”. Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі “Мрія” виконує комерційні вантажні перевезення.
   У нас є чим пишатися !







Немає коментарів:

Дописати коментар