• .1
    Багато з нас пам’ятають час, коли на літні канікули в школі видавали дітям список літератури, яку необхідно прочитати до 1 вересня. Хтось «ковтав» ці книги і тут же забував про них, а хтось читав вибірково, але, тим не менш, до початку навчального року майже ніхто нічого не пам’ятав з прочитаного влітку.
  • . 2
    Щоб не забути сюжет книги, її героїв, рекомендується вести регулярні записи в зошиті. Як зробити щоденник читача? У цьому немає нічого складного. Його можна створити самостійно, якщо дитина навчається у старших класах, або за допомогою батьків, якщо дитина — учень молодших класів.
  • . 3
    Найчастіше для цих цілей беруть звичайну зошит, підписують її, вказавши ПІБ власника і клас. На перших сторінках пишуть список книг, прочитаних дитиною. Титульну сторінку можна прикрасити. Нехай дитина проявить свої творчі здібності. Потім пронумерувати інші сторінки для зручності користування. Ось, в принципі, і все оформлення щоденника. Просто і швидко, чи не так?
  • . 4
    Переходимо до питання, як заповнити щоденник читача? Спочатку в зошит записати назву книги і автора. Можна тут же викласти коротку біографію письменника. Після цього перелічити всіх героїв, забезпечивши кожного характеристикою. Далі коротко описати сюжетну лінію, детально зупинившись на вподобаному епізоді. Закінчувати свій запис найкраще, виклавши свої враження від прочитаної книги.
  • . 5
    Якщо учень раніше вже читав інші твори цього автора, можна їх перерахувати в кінці. Ведучи такий щоденник, буде дуже легко відтворити в пам’яті все прочитане за літо, і після канікул повернутися в школу вже підготовленим. І це не пройде непоміченим. Учитель обов’язково відзначить таких дітей та похвалить їх.