Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, червня 08, 2023

                                      Урамках проєкту «Екологічна освіта»

                           Екологічний квест: « Життя морів і океанів».   

   Сьогодні, 8 червня, бібліотекар філії № 45, Олена Шойка провела захід, присвячений Всесвітньому дню океанів: вікторина, загадки, малюнок на асфальті про мешканцівморських просторів.   

   94% життя на Землі зосереджено у воді. Близько двох третин всіх морських мешканців залишаються недослідженими, а коли виявляються нові різновиди, це піднімає ще більше запитань про морське життя. Є ряд звуків з глибин океанів, які вчені досі не можуть пояснити. Відомо, що в океанах є підводні озера і річки, які мають свої берегові лінії і навіть хвилі. А чи знаєте ви, що в океані є водоспади? Найбільший відомий в світі водоспад знаходиться саме під водою, між Гренландією та Ісландією. Його висота становить 3505 метрів. Водоспад утворюється завдяки різниці температур між водою по обидва боки Датської протоки. Коли більш холодна і більш щільна вода зі Сходу зустрічає більш теплу і легшу воду з Заходу, холодна вода тече вниз і під теплою водою. Цей підводний водоспад більше ніж в три рази перевершує Анхель-Фольський водоспад у Венесуелі, який вважається найбільшим надземним безперервним водоспадом на Землі. За даними Дженнінгса, цей підводний водоспад за обсягом води майже в 2 000 разів перевищує кількість падаючої води Ніагарського водоспаду. 

    А ви знали, що корали носять сонцезахисний крем? Вчені з’ясували, що більш теплі океани містять більш кислу воду. Забруднення і людське втручання загрожують морському життю у всьому світі. Коралові рифи є одними з найбільш делікатних жителів океану. Відповідно до заяв CSIRO (Співдружності з наукових і промислових досліджень), на протязі мільйонів років корали у Австралійського Великого Бар’єрного рифа формували свої захисні бар’єри, які допомагають їм виживати на сонці. А ще у водах світового океану знаходиться майже 20 мільйонів тонн золота. Воно розчинене просто у воді. Рішенням Міжнародного саміту на вищому рівні, який проводився в 1992-му році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було прийнято нове і цікаве свято, під назвою «Всесвітній день океанів», яке тепер проводиться щорічно 8-го червня. Це свято до 2009-го року офіційно не було затверджено Організацією Об’єднаних Націй, але відзначалося безліччю людей, які так чи інакше мають відношення до Світового океану.  

   5-го грудня 2008-го року, за даними проекту DilovaMova.com, Генеральна Асамблея ООН, в резолюції №A/RES/63/111 (п. 171) виправила даний документ і Всесвітньому дню океанів було повністю присвоєно одне з найбільш гідних і узаконених статусів на міжнародному рівні. У цей день співробітниками багатьох акваріумів і зоопарків, аквапарків та дельфінаріїв, морських і океанічних експозицій, які докладають і координують свої зусилля для боротьби за права мешканців флори і фауни морських і океанічних глибин, а також відстоюють позиції стабільної екологічної обстановки, проводяться ряд найрізноманітніших заходів, спрямованих на розширення по інформованості громадськості з питань і проблем життя та екології світового океану та його мешканців.           Світовий океан з кожним днем стає все бруднішим через згубний вплив людства. Не потрібно ігнорувати дану проблему, бо з кожним роком рівень забрудненості зростає, і дуже прикро що людство просто ігнорує дані заклики про збереження Світового океану, та загалом морських угідь та їх біорізноманіття. 

     Руйнування Каховської ГЕС в ніч на 6 червня 2023 року стало справжньою катастрофою для величезного регіону в нижній течії Дніпра аж до його впадіння у Чорне море. Воно викликало жертви серед місцевого населення та військових підрозділів на затопленій території, загибель домашніх та диких тварин, зміну природних і культурних ландшафтів, пошкодження будівель та інфраструктури, погіршення якості води тощо.  Воно простягається територією Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей. Використовується для зрошення й водопостачання південних областей, судноплавства, рекреації.  Каховське водосховище було найбільшим водозабірним вузлом Дніпровського каскаду. Воно слугувало джерелом питного водопостачання міст Нікополя, Марганця, Покров, а також ряду населених пунктів Херсонської області, а до анексії й Автономної Республіки Крим. Затоплення територій призведе до ряду екологічних проблем, які проявляться як зараз, так і у віддаленій перспективі. Зокрема, за офіційними даними пресслужби «Укргідроенерго» внаслідок руйнування Каховської ГЕС у воду потрапило понад 450 т машинного масла, що знаходилось у турбінах і трансформаторах. У воду потрапила значна кількість біогенних елементів, важких металів, паливно-мастильних матеріалів. За прогнозами фахівців внаслідок цієї техногенної катастрофи на півдні країни суттєво погіршиться епідеміологічна ситуація. Виправити екологічну катастрофу дуже важко!

     Всесвітній день океанів – день, який дає привід нагадати про те, що він є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою, ресурси океану – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації. Його потрібно зберегти!


               Цікаві книги чекають своїх читачів за адресою: вул. Ак. Корольва, 71/1. 














Немає коментарів:

Дописати коментар