Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, жовтня 31, 2022

     30 жовтня бібліотекарі Галина Іванченко та Олена Шойка організували екскурсію до Одеського Національного державного художнього музею для членів гуртка "Юні краєзнавці" та познайомили з історію палацу Потоцьких-Нарішкіних. Екскурсанти також відвідали грот та дізнались  про легенди, пов' язані з ним.

    Одеський  художній музей  розташований у центрі Одеси  є пам'ятником архітектури початку XIX століття. Унікальність архітектурного ансамблю палацу є чудовим зразком традицій класицизму початку ХІХ століття. Йому притоманна незвичайна елегантність та чітка семетричність. 

     Музей було відкрито 6 листопада 1899 року стараннями Одеського товариства витончених мистецтв (засновано у 1865 році).  Автор проекту садиби не відомий. Будівництво тривало у 1823—1826. Будівлю освідчив у 1828 р. одесський архітектор Франческо Боффо. Палац побудований у стилі класицизму. Розпланування на ділянці — садибного типу, за палацом на схилі був улаштований пейзажний парк. Існує штучний грот, який був улаштований у 1880-х роках для виставки влаштування будинку. 

   У 1888 р. палац придбав Григорій Маразлі, який подарував будівлю місту Одеса, для розташування в ньому громадських закладів (Педагогічний музей, публічна читальня, Бальнеологічне товариство, Міський музей витончених мистецтв та інші). Міський музей витончених мистецтв відкритий для відвідин 6 листопада 1899 року.        Експозицію Одеського художнього музею розміщено у 26 залах, вона налічує більше10 тисяч експонатів. 

   З 14 жовтня 2021 року палац має статус національного.

 Екскурсія була корисною та пізнавальною. 






























Немає коментарів:

Дописати коментар