Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, травня 30, 2022

 Як прийшла весна:
до 130-річчя  Костянтина Паустовського

  Бібліотекар Олена Шойка відкрила літературне віконце - 31 травня минає 130 років від дня народження письменника, сценариста і педагога, журналіста і військового кореспондента - Костянтина Паустовського (1892-1968). Його книжки неодноразово перекладалися багатьма мовами світу. Костянтин Георгійович Паустовський чотири рази був номінований на Нобелівську премію з літератури.





      Жив і працював Костянтин Георгійович в Одесі в 1919-1921 роки.

  «Десятирічним хлопчиком я вперше побачив море в Одесі. Воно здалося прохолодною синьою хмарою. Жива блакить шуміла біля берегів з червоної розпеченої глини, гойдала вітрила і іржаві пароплави...» - розповідав Костянтин Паустовський.




   Життя Одеси, охопленої революцією і громадянською війною, Костянтин Паустовський описав у найвідомішій своїй повісті «Час великих очікувань». З його творів, щоденників і листів можна дізнатися, якою була Одеса тих років. Це своєрідні документи епохи, у яких зафіксовані події, свідком яких він був.












    Завдяки Костянтину Паустовському весь світ дізнався про літературну Одесу, про одеських письменників Ісаака Бабеля, Едуарда Багрицького, Іллю Ільфа та багатьох інших талановитих одеситів.



       Одеса пам'ятає знаменитого письменника. По вулиці Чорноморській, на будинку де він жив, встановлено меморіальну дошку. Заснована міська літературна премія ім. Паустовського, нагородження лауреатів проходить щорічно.  У дворику Літературного музею є пам'ятний знак, а до 125-річчя письменника була відкрита Зірка Паустовського на Алеї Зірок Одеси. Сьогодні його ім'ям названа вулиця в Одесі та працює меморіальний музей.




Немає коментарів:

Дописати коментар