Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, травня 24, 2021

 В вас мудрість і любов жива


    Історичну годину 
до Дня слов’янської писемності провела у 6-В класі 65 школи бібліотекар Олена Шойка. Щорічно 24 травня слов’янські країни прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов'янської писемності. 

   Слов'янську писемність створили в ще IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" (на ім’я візантійця Костянтина, який прийняв чернецтво та став Кирилом).Кирило (827 – 869) і його старший брат Мефодій (815 – 885) народилися в македонському місті Фессалоніки (тепер Салоніки, Греція) в сім’ї воєначальника.

    Кирило був гуманітарієм – здобув освіту в школі при імператорському дворі Константинополя, а згодом працював патріаршим бібліотекарем і викладав філософію.

   А Мефодій був спочатку військовим, правителем однієї з слов’янських областей. Згодом став ченцем, а невдовзі й ігуменом одного з монастирів у Малій Азії.

   Саме вони упорядкували слов'янський алфавіт та заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 мільйонів людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.










Немає коментарів:

Дописати коментар