Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

середу, травня 03, 2017

192 сходинки до моря

   У 2005 році європейські експерти вирішили визначити найкрасивіші сходи континенту. Перше місце Комісія віддала сходам, які знаходяться у Римі. В престижній десятці шостий рядок зайняли Потьомкінські сходи в Одесі, яким  виповнюється в цьому році 180 років!     Цікаво, що побудовано їх було  за наказом  генерал-губернатора Михайла Воронцова, який вирішив догодити не тільки місцевій еліті, а і своїй дружині Єлізаветі Ксаверіївні.
    Цей щедрий подарунок коштував міській громаді 800 тисяч тодішніх рублів.
    Будівництво розпочалося 1 січня 1837 року, а закінчили - через 10 років! В різні роки ця велична споруда мала різні назви: Гігантська, Бульварна, Портова, Приморська, Потьомкінська.
    Всесвітньо відомою вона стала завдяки фільму "Броненосець Потьомкін" (1925 рік) Сергія Ейзенштейна. Уже у 50-тих роках ХХ століття офіційно закріпилася назва Потьомкінські сходи.

   Сьогодні візитна картка Одеси знаходиться (вперше!) на капітальному ремонті. Це нелегка і кропітка робота. Маємо надію, що  невдовзі  одесити та гості міста зможуть милуватися оновленою знаменитою пам'яткою Одеси.
    А поки що своєрідну прогулянку містом 3 травня провела Ельвіра Затворникова з читачами-школярами 5а класу 89 школи, розповівши історію "дивовижних, загадкових, величних" Потьомкінських сходів. Вона також запросила дітей до читання книг з історії рідного краю у бібліотеці.









Немає коментарів:

Дописати коментар