Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

понеділок, вересня 19, 2016

А що в портфелі?
   Перше знайомство для учнів 3б та 3в класів школи "Надія" з бібліотекою відбулося влітку під час відпочинку у пришкільному таборі.Сьогодні ж вони стали учасниками вікторини "А що в портфелі", яку провели бібліотекарі Чиквінідзе Р. та Шойка О. Відповіді свідчили про те, що школярі дбайливо ставляться до своїх шкільних речей і обов'язку  бути старанними і охайними.











***
А ось дещо з історії. Збираючи шкільний ранець, ви, друзі, навряд чи здогадуєтеся, скільки цікавого могли б розповісти про себе всі предмети, що називаються «шкільним приладдям».
Найстарішими з усіх приладів є лінійка та циркуль. На стінах і куполах храмів і будинків Давніх Вавілонії та Ассирії збереглися такі рівні прямі лінії, такі правильні кола, що без циркуля та лінійки їх просто неможливо було б провести. А існували ці держави близько трьох тисячоліть тому.
Найстаріший залізний циркуль знайшли у Франції, трохи «молодші» — під час розкопок давньоримського міста Помпеї (з бронзи).
Лінійками користувалися ще давні єгиптяни.
Лінійка, до якої ми звикли, з поділками на сантиметри та міліметри, з’явилася не так давно, після того, як у 1792 році за пропозицією Паризької академії наук за одиницю довжини було прийнято один метр.
Щодо олівця, то його історія бере початок із Давнього Єгипту, з невеликої палички із тростинки, якою писали давньоєгипетські жерці. З шістнадцятого століття в Італії та Англії почали застосовувати стрижні з графіту, від яких веде свій родовід сучасний олівець у дерев’яній оболонці.
Самописними ручками користувалися ще у стародавній Вірменії, 800 років тому. А от кулькову ручку винай­шли наприкінці 30-х років двадцятого століття в Угорщині брати Біро. Але з фарбою, якою вона мала писати, було гірше. Вона або засихала і приклеювала кульку, або текла, залишаючи плями на папері. Лише в 1942 році почалося виробництво кулькових ручок: після то го, як американець Фран Січ ви гадав нове чорнило з гліцерину, а брати Біро удосконалили його і перетворили на густу пасту. Скільки кулькових ручок лежить зараз у шкільних портфелях! Кожна з них — маленький пам’ятник розуму людини і людській наполегливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар