Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

неділю, грудня 07, 2014

Традиції зустрічі Нового року в різних країнах світу


Найдавніша традиція зустрічі Нового року, як правило, пов’язана з розповсюдженим повір’ям:
                                     “як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш”.                                           
Люди чекають від цього свята чудес, нових успіхів, щастя й зустрічають його відповідно до традицій свого народу. У різних країнах звичаї святкування Нового року дуже різні.                 Пропонуємо Вам дізнатися, як  зустрічають Новий рік у світі.                                                        
                                                                                                                                                                


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
  Австрія Сучасний звичай подарунків і вітань на Новий рік тут був поширений ще наприкінці XVIII - початку XIX століть. Тепер прийнято дарувати фігурки або посилати поштові листівки з традиційними символами щастя – сажотрусом, чотирилистою конюшиною, свинею. Вечеря 31 грудня повинна бути багатою, щоб у новому році добре жилося. Обов’язковою м’ясною             стравою було заливне порося або свинина.                                                                                                                                                                                                                                                            
  США У Америці головна увага звертається не на сам подарунок, а на його упаковку − коробки, коробочки і футляри. У різдвяний вечір сім’я і друзі із захопленням відкривають подарунки, які можуть бути загорнутими в десять одеж, як качан капусти.                                                              
  Болгарія У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята                  наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. У подяку добрі дяді й тьоті дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. У цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монета – чекай багатства, гілочка троянди – любові. Така ж тістечково-сюрпризна традиція поширена в Румунії і Австралії.                                                                                                                                                
  Португалія  Схожа традиція існує у Португалії: напередодні Різдва вони дарують                       “королівський пиріг”. Окрім цукатів і мигдалю, в ньому запечена одна медалька або фігурка. Той, кому пощастило її знайти, зовсім не зобов’язаний ковтати сюрприз, який просто означає: “мир будинку твоєму!”                                                                                                                          Данія Маленьким жителям Данії дарують дерев’яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається неодруженим дівчатам: якщо попадеться горішок – наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік. Що само по собі теж непогано.                                                                                                                                             
 Великобританія У Великобританії замовляють подарунки у Father Christmas (буквально –    Батько Різдво). Йому пишуть докладний лист з перерахуванням бажаного, який кидають у камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. Та все ж, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. Англійці дарують один одному подарунки приблизно однакової вартості. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією – шляхом жеребкування. Обов’язково дотримується звичай розсилати листівки з різдвяним сюжетом усім знайомим.                                                                                                                                                                                                                                 
   Угорщина У “доленосну” першу секунду Нового року вважають за краще свистіти – причому, використовуючи не пальці, а дитячі дудочки, ріжки, свистки. Вважається, що саме вони відганяють від житла злих духів і закликають радість та благополуччя.                                                                                                                                                                                                 
    Німеччина Різдво в Німеччині свято сімейне. Усі повинні неодмінно зібратися за святковим столом. Цього дня відбувається церемонія обміну подарунками, яка навіть має свою назву – Бешерунг. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen – пряник. У 16 столітті це “справжнє диво з муки, цукру і родзинок” деколи могло досягати довжини цілої лавки. Але так – цікавіше. Адже тоді можна зробити подарунок усім своїм друзям і знайомим: берете “пряничну лавку” під пахву... і вперед, з Новим роком всіх вітати. Одному ніжку від лавки, іншому – спинку. Витрати мінімальні, а подарунок, можна сказати, нескінченний.
У Південній Німеччині і Австрії часто дарують скляних або фарфорових свиней, що іноді є скарбничками.                     
                                                                                                              
 Греція Новий рік – це день святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою, і грецькі діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що святий Василь заповнить черевики подарунками. Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних корзин, останнім часом все частіше дарують один одному нову колоду карт.                               
  Італія У Італії в кінці року, що йде, зі всіх вікон летять старі або непотрібні речі. Італійці завжди піклуються про те, щоб вступити в Новий рік не тільки у оновленому інтер’єрі, але і одягнувшись у все нове. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, яку звуть Ла Бефана.                                      
 Іспанія Напередодні свята в Іспанії, відправляючись у будь-який будинок, слід покласти в подарункову корзину шампанське. Сам Новий рік для іспанців – свято суспільне. Адже саме в цю ніч любителі ритуальних обрядів і традицій поспішають на центральну площу до величезної ялинки поласувати виноградом. Під час удару годинника кожен з тисячі, присутніх біля ялинки намагається з’їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один із прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − “гарантоване” виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік у будинку. Виноград кладеться на кожну тарілку.                                                                                                                                          
   Індія На Новий рік потрібно збити паперового змія палаючою стрілою. Коли змій спалахує, свято можна вважати відкритим. Індуси залежно від місця проживання святкують Новий рік по-різному. Жителі північної Індії прикрашають себе квітами рожевих, червоних, фіолетових або білих відтінків. У південній Індії матері ставлять солодощі, квіти і невеликі подарунки на спеціальній таці. Вранці нового року діти із закритими очима чекають, поки їх не підведуть до таці. Тільки тоді вони отримують свої подарунки.                                                                                
   Китай Китайський Новий рік святкується між 17 січня та 19 лютого. Вуличні процесії –              найбільш захоплююча частина свята. Тисячі ліхтарів запалюються під час процесій, щоб освітити шлях в Новий рік. Китайці вважають, що Новий рік оточений злими духами, тому вони відлякують їх хлопавками і петардами. Іноді китайці заклеюють вікна та двері папером, щоб не впускати злих духів. Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають перш за все Дерева Світла, аналог нашої ялиночки. Вони прикрашені по-східному яскравими і вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому убранні своїх будинків. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни шкарпетки, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе різдвяні дари.
                                                                                                                                                                 
Туреччина Мусульманам не забороняється зустрічати Новий рік, проте не рекомендується наряджати ялинку і запрошувати Діда Мороза. Про це йдеться у новорічній заяві глави турецьких мусульман. Традиція зустрічі Нового року визнана у всьому світі і є частиною світової культури, проте Різдво є релігійним святом і не має нічого спільного з Новим роком.
  Франція  Незважаючи на те, що французів називають велелюбною нацією, у новорічну ніч вони вважають за краще не цілуватися, а наїдатися і напиватися. За традицією, хороший господар-винороб неодмінно повинен цокнутися з бочкою вина, привітати її зі святом і випити за майбутній врожай. А оскільки вино у Франції не робить тільки ледачий, можете собі уявити, як у них там весело. У Франції на Noеl (Різдво) дарують все що завгодно, хоча і дотримуються декілька суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого чоловіка вважається не дуже пристойним.
   Японія  У Японії серед новорічних аксесуарів величезною популярністю користуються амулети на щастя – граблі. Кожен японець вважає за необхідне їх придбати, щоб під Новий рік було чим загрібати щастя. Також існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки з зображенням тварини, яка відповідає цьому року. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією з найяскравіших прикрас японського будинку перед Новим роком є кадомацу (“сосна біля входу”). Кадомацу, вітання Божеству Новорічного свята, переважно виготовляють з сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок, прикрашають гілками папороті й мандарина.

Немає коментарів:

Дописати коментар