Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, січня 30, 2014

Здесь все девчонки чуточку морячки
и парни все немного капитаны...

   23 січня 2014 року бібліотекар Затворникова Е.М. провела поетичний вечір, присвячений поету Івану Івановичу Рядченку, якому в цьому році виповнюється 90 років від дня народження. В заході прийняли участь семикласники 65 школи.
  Іван Рядченко - одесит. Тут він народився у сім'ї моряка і назавжди залишився вірним батьківському порогу. "Одеса для поета - любов і надія, гордість і віра, біль і турбота, без яких нема ні життя, ні поезії," - напише у своїй передмові до двохтомника творів І. Рядченка, який вийшов у Києві ( 1984 р.), Михайло Дудін. Тільки на деякий час він залишав своє рідне місто: коли прийшлося стати захисником Вітчизни (1941 - 1945 р.) та коли навчався у Львівському університеті після закінчення війни.
   Бойовий офіцер знав і пам'ятав війну у всіх подробицях, тому з великою любов'ю і печаллю він напише у своїх творах про своїх друзів-фронтовиків, яким, на жаль, не всім вдалося повернутися додому:
И кто-то пел,
и кто-то плакал,
и кто-то спал в земле сырой.

   У мирний час І. Рядченко багато мандрує, працюючи  на суднах Чорноморського пароплавства. В цей час, крім поезій, він пише сценарії до кінофільмів: "Координаты неизвестны", "Если есть паруса", романтичні драми у віршах "Город красивых", "Обещанная звезда", "На улице Жанны весна". Одна за одною виходять збірки поезій.


   Він міг би жити і працювати в Києві, в Москві, але містом пожиттєвої прописки Іван Іванович Рядченко вибрав Одесу.Тому нинішні читачі-одесити з гордістю і любов'ю читали його вірші на поетичному вечорі, що пройшов напередодні дня народження Поета:
Здесь все девчонки чуточку морячки
и парни все немного капитаны...
...И смотрит море синими глазами
на мальчиков, родившихся в тельняшках.
В любом краю и на любой волне
летит виденье чайкою ко мне:
купаются в солнце бульвары и здания,
и бронзовый Пушкин, и порт, и каштаны.
Одесса, Одесса, к тебе на свидания
приносят свою синеву океаны! 



Немає коментарів:

Дописати коментар