Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, березня 01, 2024

 

Уроки видатних особистостей

 «Мова народу – відображення Батьківщини і духовного життя народу» - до 200-річчя від дня народження Костянтина Дмитровича Ушинського, видатного українського педагога.

«Відберіть у народу все – і він усе зможе повернути,

але відберіть мову, і він ніколи більше уже не створить її.

Вимерла мова в устах народу – вимер і народ»

Костянтин Ушинський

     2 березня виповнюється 200 років від дня народження Костянтина Дмитровича Ушинського, видатного педагога, засновника наукової педагогіки і народної школи, автора праць з теорії та історії педагогіки. І сьогодні, 1 березня, бібліотекар філіалу №45, Олена Шойка познайомила третьокласників ліцею №65 з цим видатним педагогом і письменником.

     Твори К. Д. Ушинського, одного з основоположників вітчизняної педагогічної науки, складають золотий фонд знань про виховання, навчання і освіту підростаючого покоління. Костянтин Ушинський відносився до плеяди славетних українських педагогів і належить Україні, з якою завжди був кровно та духовно пов'язаний. Його ім’я настільки ввійшло у вітчизняний історико-педагогічний контекст, що сьогодні неможливо собі уявити історію педагогічної науки без цієї постаті. Костянтин Дмитрович Ушинський є фундатором наукової педагогіки й народної школи. Він розробив цілісну дидактичну систему, визначив основні шляхи і засоби розвиваючого навчання, розкрив принципові питання змісту освіти, його пристосування до особливостей дитячого віку. Автор праць з теорії та історії педагогіки, який першим поєднав педагогіку з психологією та іншими науками про людину, створив підручники для початкового навчання «Рідне слово» та «Дитячий світ», розробив програму педагогічної освіти, проект учительської семінарії, розвинувши та вдосконаливши методику початкового навчання, високо підніс суспільне значення вчительської праці.

    Народився Костянтин Дмитрович Ушинський  в селі Богданка  (Сумська область). Початковою освітою й вихованням опікувалася мати майбутнього педагога, Любов Степанівна Гусак-Капніст, яка походила з родини відомого українського письменника В. В. Капніста. Саме мати, ввела його у світ українознавства, прищепила любов до української мови й культури. Україна увійшла в розум та серце майбутнього педагога. Дитинство він провів на Україні, в маленькому місті Новгород- Сіверському на Чернігівщині і навчався в тамтешній гімназії. Костянтин Ушинський отримав вищу юридичну освіту, а згодом і професорську посаду. Але з часом звільняється і починає займатися  літературною діяльністю, вивчає іноземні мови. У 1855 році його призначили викладачем словесності і законознавства, а незабаром – інспектором. Ушинський розумів важливу роль жінки в сім’ї та суспільстві і вважав за необхідне здобуття всебічної освіти незалежно від статі та соціального походження. «Якщо педагогіка хоче всебічно виховати людину, то спершу повинна всебічно пізнати її.» - писав К. Ушинський. Часто на його лекціях лунали розповіді про Україну. Читаючи цикл адміністративних, економічних, фінансових дисциплін, він знаходив можливість сказати про географію «країни Дніпра», про її людей та національні особливості. Він писав «Я українець: рід наш старовинний... Всі родичі, діди, дядьки і батьки були українцями, народилися і поховані в українській землі». Помер Ушинський  3 січня 1871 р. в Одесі. Поховали видатного педагога і вченого,  згідно з його заповітом, в Києві, над Дніпром, на території Видубицького монастиря. К. Д. Ушинський помер у розквіті творчих сил, не здійснивши значної частини своїх планів. Але й те, що встиг зробити педагог за своє коротке життя, назавжди зробило безсмертним його ім’я.








Південноукраїнський національний педагогічний університет носить ім'я К. Д. Ушинського. Це заклад вищої освіти у нашому рідному місті Одеса, один з провідних у формуванні системи освіти регіону, розвитку наукових досліджень у галузі педагогіки, психології, історії, філософії та фундаментальних наук.





    Медаллю “Ушинський К.Д.” відзначаються педагоги, вчені, організатори освіти, бібліотекарі освітянських бібліотек України, громадські діячі, політики та інші за значні досягнення в галузі педагогічної і психологічної наук, особистий внесок у розвиток української освіти. Медаллю “Ушинський К.Д.” можуть бути відзначені видатні педагоги зарубіжних країн.



Немає коментарів:

Дописати коментар