04 листопада 2016 року о 16. 30 в приміщенні Одеської ОУНБ ім. М. Грушевського  відбудеться презентація «Одеської читанки».
«Одеська читанка» – це збірка творів одеських дитячих письменників та поетів, до якої увійшли твори 15 авторів.
Основна мета видання такого збірника – показати всім, що, не дивлячись ні на які ускладнення, сучасна дитяча література в Одесі існує, і вона не гірша літератури будь-якого регіону, в тому числі і столичного. А ще вона повинна допомогти вихователям дитячих садків та вчителям молодших класів, які практично позбавлені можливості доносити до українських малюків дійсно якісне високохудожнє українське слово.
До збірки увійшли кращі твори дитячих письменників Одеси, які виховують підростаюче покоління в художній літературній формі.
Про дружбу розповідає Володимир Рутківський; морську тему Одеси піднімає Анатолій Качан; Галина Могильницька лірично говорить про природу та побут; свій стиль розмови з дітьми представляє Олекса Різниченко; про Кота-бандуриста пише Дмитро Шупта; про те, «Чому їжачок колючий» розповідає в казці Наталя Бутук; закони граматики поетично пояснює Валентина Сидорук; добрі милі вірші пропонує Світлана Зубко; веселі пустотливі вірші пише Надія Мовчан-Карпусь; забавні вірші про витівки дітвори, опубліковані в дитячих журналах, пропонує Інна Іщук, а також повчальну казку «Золотий банан».
Як виявилося, дорослі письменники теж пишуть для дітей. Свої добірки представили голова Одеського регіонального відділення Національної спілки письменників України Сергій Дмитрієв і секретар Віктор Стельмах.
Чудову шахову казку написав Ігор Геращенко, заслужений артист України. Мініатюри з дитинства подарував Ігор Потоцький, керівник літературних студій. Дитячу повість представив Олексій Надемлінський. Любов Купцова порадувала казками з лісу. Олександр Макаров прикрасив збірку методичним посібником по ювелірному мистецтву.
До речі, рік тому в Одесі з ініціативи Володимира Рутківського було створено Одеське об’єднання дитячих письменників при Національній спілці письменників України. Згодом одеські дитячі письменники разом з головою Одеського регіонального відділення НСПУ Сергієм Дмитрієвим звернулися до обласної державної адміністрації з пропозицією про видання збірки та отримали від неї підтримку, перш за все, фінансову.
Голова об’єднання дитячих письменників Одеси Інна Іщук з конкурсною комісією відібрали найкращі вірші, казки та оповідання, на основі яких діти будуть вивчати навколишній світ.
В результаті вийшла невелика, але якісна, книга, в якій зібрані твори кращих дитячих письменників Одеси. Перша презентація книги відбулася в Національній спілці письменників України в Києві.
Книгознавець, автор проекту Національної бібліотеки України для дітей «Ключ» Наталя Марченко зазначила особливий внесок цієї збірки, де представлені, як україно-, так і російськомовні автори, які переклали свої твори на українську мову.
«Одеська читанка» вже апробована в Одесі перед юними читачами в дитячому центрі «Молода гвардія» під час книжкової виставки-ярмарку «Зелена хвиля».
Наступним кроком об’єднання буде створення збірки «Хрестоматія по Дерибасівській», яка адресована учням середнього шкільного віку.