Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, лютого 09, 2018

Романтика морських пригод

   Кого з дітей-одеситів може не зацікавити романтика морських пригод у романах і повістях відомого французького письменника Жуля Верна, якому 8 лютого виповнилось 190 років від дня народження?
    Жоден з присутніх на заході не признався в зворотньому.Тому з цікавістю поринули  з бібліотекарем Наталею Коваль у літературну мандрівку.
 Майже як винуватець-письменник, що багато годин проводив за своїм письмовим столом, спробували зрозуміти, що так вабило Жуля Верна при написанні романів і повістей.  Уже в 11 років він мало не втік з дому, найнявшись юнгою на шхуну, добре, що батьки вчасно помітили відсутність сина. Навчаючись на юридичному факультеті у Парижі, Жуль Верн не залишав свою мрію про написання літературних творів. У цьому його підтримував новий друг - Олександр Дюма, який першим читав його рукописи, рекомендував твори редакторам. Дебютував романом "П'ять днів на повітряній кулі". Жулю Верну хотілось зробити стільки ж для географії, скільки Олександр Дюма зробив для історії.
    Куди тільки не мандрували його герої: мужні, відважні чоловіки, жінки і діти! Описуючи захоплюючі пригоди, автор пробував заглянути у майбутні часи. Геніальний письменник передбачив польоти у космос і можливість проходження Північного морського шляху за одну навігацію, появу нових видів транспорту: літака, гелікоптера, автомобіля. Підводні човни вже існували, але донині жоден човен не має тих характеристик, що у "Наутілуса" капітана Немо. Хвилювали письменника також питання безпеки людства.  В романі "500 мільйонів бегуми" фігурує професор-німець Шульце, який мріє про панування над світом. Він створює гармату, що стріляє снарядами з отруйним газом. Роман був написаний у 1878 році. До першого застосування бойових отруйних засобів залишалось 37 років... Жуль Верн  з сумом передбачав використання науки у злочинних цілях. Можна тільки подивуватись таланту передбачень, вмінню робити наукові відкриття, недаремно твори письменника були настільними книгами майбутніх космонавтів, конструкторів, вчених.
    Запрошуємо до читання книг великого фантаста!



3 коментарі: