Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, лютого 23, 2018

Володимиру Висоцькому - 80


   Коротке  життя прожив актор, поет, музикант Володимир Семенович Висоцький: усього 42 роки.
   Спішив жити, хотів бути затребуваним у театрі, нервував, коли не було роботи за фахом - писав тексти для пісень, які сам же і виконував. Саме вони привернули увагу до невідомого актора, виконавця невеличких ролей у театрі і кіно. 
   Під час зйомок у кінофільмі "Вертикаль" про альпіністів Володимир Висоцький звернув увагу на немолодого чоловіка, який  слідкував за роботою альпіністів, які консультували акторів, що знімалися у фільмі. Це був батько одного із альпіністів, що недавно загинув на цій самій ділянці. Він вірив, що хлопці допоможуть йому повернути сина, знявши зі скелі його тіло. Схвильований Володимир пройнявся біллю батька, написав і заспівав пісні до кінофільму так, що через деякий час їх співала вся країна. З того часу Одеса стане улюбленим містом, адже картину знято на Одеській кіностудії.

    Вагомим здобутком в його пісенній творчості стануть  пісні про події другої світової війни. Дружина Марина Владі відмітила в одному з листів до чоловіка: "На твоїх концертах ветерани плачуть. Твої пісні роблять для миру і пам'яті загиблих більше, ніж усі фільми, документи, пам'ятники і офіційні промови, разом узяті... Ти на війні не був, але "прожив" її у своїх піснях". 
   Висоцький стає провідним виконавцем в театрі на Таганці, отримує ролі в кіно. Найкращу свою роль він зіграє знов-таки на Одеській кіностудії у фільмі "Місце зустрічі змінити не можна".
    Володимир Висоцький хотів випробувати себе у ролі кінорежисера, видати книгу віршів, написати прозові твори, про це свідчать залишені рукописи, спогади друзів. Книга віршів і текстів до пісень  вийде, але уже після...
    До останнього дня свого життя він давав вказівки режисерові, хто може його замінити, якщо він не зможе через хворобу знятися у запропонованій ролі,  радив, як саме слід виконувати одну із останніх пісень написаних ним... 
   А 25 липня 1980 року його не стало. Зупинилося змучене серце.  Про смерть улюбленця публіки 70-х років - актора, поета, виконавця пісень було повідомлено тільки в двох газетах: влада боялася заворушень, незручностей з транспортом, бо в місті проходили Олімпійські ігри.
    ххххх
   Як вшанували пам'ять Висоцького у нашому місті у 2018 ?
   У січні 2018 року  в Одесі пройшов тиждень кіно, присвячений 80-річчю від дня народження Володимира Висоцького в кінозалі одеської кіностудії. Відвідувачі змогли подивитися фільми  з участю актора, побувати на відкритті експозиції у Музеї кіно, послухати концерт виконавців-бардів.



   20 лютого у школі 89  вихованці-десятикласники вчительки світової літератури Марини Федорівни Шаталової виступили перед учнями 8-х класів з літературно-музичною композицією "Таке життя не можна назвати коротким". 
   Прозвучали вірші поета, пісні у виконанні Володимира Семеновича Висоцького, на екрані демонструвалися кадри з фільму "Місце зустрічі змінити не можна".






   Бібліотекар Затворникова Е.М. і завідувач бібліотеки 45 Суховецька М.І. ознайомили присутніх з книгами про життя і творчість Висоцького, серед яких і книги одеського автора Галини Лазаревої, яка у 70-х роках працювала головним редактором Одеської кіностудії.
    Володимир Висоцький любив бувати в Україні, в Києві жили його дідусь і улюблена бабуся, яка єдина із членів сім'ї вірила у те, що її онук стане відомим актором. Одесу ніколи не оминав увагою, і одесити відповідають йому визнанням і  любов'ю.  Бажаєте знати більше - приходьте до бібліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар