Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, вересня 28, 2023

 

Природниче асорті:

«Таємниця голубих просторів» - до Всесвітнього дня моря.

Скільки на нашій планеті морів?

     Поділ океанів на моря зроблений Міжнародною гідрологічною організацією. Усього у Світовому океані налічується 63 моря — з них 25 у Тихому, 16 в Атлантичному, 11 в Індійському, а також 11 у Північному Льодовитому океані.

     А чи знаєш ти, що в останній тиждень вересня людство відзначає Всесвітній день моря? Свято не має конкретного дня, кожна країна обирає його самостійно в один з останніх днів вересня. Бібліотекар філіалу №45, Олена Шойка підготувала виставку і провела вікторину, присвячену збереженню  цієї живої і вічної стихії.

      День моря запровадила Міжнародна морська організація ще в 1978 році. Головна мета — розповісти про неймовірні морські багатства та їх користь для людей, донести важливість раціонального використання ресурсів моря, а також пояснити, що кожен з нас може зробити для їх збереження. В День моря влаштовують фестивалі, тематичні вечори, організовують святкову ходу на захист підводного світу, а також прибирають місцеві пляжі. Долучитися до святкування Всесвітнього дня моря можеш і ти, друже. А поки що, користуючись нагодою, розповім тобі декілька цікавих фактів про моря та їх мешканців. Згода?

Чи відомо тобі, що Саргасове море не має берегів? Ще б пак, адже воно повністю оточене Атлантичним океаном. Виявляється, якщо прикласти до вуха мушлю, відчуєш не шум моря, як всі ми звикли вважати, а шум крові у наших судинах. Найбрудніше море на Землі — Середземне. Кожен кілометр квадратний дна цього моря всіяний 1900 різноманітними предметами людської життєдіяльності.

А яке ж море у світі найчистіше? Чемпіоном чистоти є Море Уедела в Антарктиді. В ковтку морської води містяться тисячі зоопланктону, сотні тисяч фітопланктону та мільйони бактерій. Тож перед тим, як набрати в рот морської водички, добре подумай! Води Балтійського моря містять найбільшу кількість золота серед інших морських вод. Вміст благородного металу в Балтійському морі втричі перевищує його вміст в Північному морі. Філіппінське море — найглибше в світі, а Жовте — наймілкіше. Нині названо та класифіковано 199 146 морських істот. Ще від 750 тисяч до 25 мільйонів жителів морів залишаються невивченими.
















Немає коментарів:

Дописати коментар