Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

вівторок, вересня 10, 2019


   Олександр Довженко                в Одесі

     10 вересня виповнилось 125 років з дня народження великого митця, в нашій бібліотеці  відкрилася літературна вітальня «Олександр Довженко в Одесі»,який підготували та провели  для читачів  Фадєєва Т. та бібліотекар Шойка О.       Діти із санаторію «Степове повітря» подивилися фільм про життя і творчість письменника, послухали уривок з аудіокниги «Ніч перед боєм».      Багато років тому відомий кінорежисер Андрій Тарковський сказав:«Довженко - єдиний по-справжньому український, народний творець, який розкрив душу своїм землякам і разом з Гоголем і Шевченком спонукав мене полюбити Україну і її народ». Українського режисера Олександра Довженка Тарковський вважав своїм учителем.     Як режисер Довженко «народився» саме в Одесі.     Майбутній засновник українського кінематографа за освітою повинен був стати вчителем. Після закінчення Громадянської війни (1917-1923 роки) Олександр Довженко жив у Харкові, тодішній столиці України. Там працював письменником і художником-карикатуристом. Одружився. В Одесу привела хвороба дружини в 1926 році.


     У нашому місті він був вперше. Під час прогулянки Довженко зустрів свого харківського товариша Юру Яновського, який в цей час на Одеській кіностудії був головним редактором. І Яновський йому запропонував написати сценарій фільму.
     І Довженко за дві-три ночі написав короткометражну комедію «Вася - реформатор». Кіностудія тут же її купила, і відразу ж почалися зйомки.


     В Одесі за його сценарієм режисер Фауст Лопатинський знімав «Васю-реформатора». В цей час на Одеській студії працював директором нещодавно призначений революційний матрос  Павло Нечес.
Йому не сподобалося, як знімається кіно , і він запропонував Довженку самому зняти фільм. Довженко закінчив. Далі він швидко пише і знімає фільм «Ягідки кохання». Обидва фільми були невдалими. Але Нечес дав Довженку ще один шанс. Він порадив йому забути про те, що той карикатурист (тому як карикатурист і комедіограф - речі різні) і запропонував Олександру Довженку зняти фільм по готовому сценарієм «Сумка дипкур'єра».


    Це вже третя робота Довженка - він уже щось вміє. Роботу зняв. Вийшов не шедевр, але глядач «голосує рублем»!
     Після виходу «Сумки дипкур'єра» Нечес запропонував Довженку знімати все, що йому хочеться. І Довженко знімає «Звенигору».


     У 1929 році Олександра Довженка переводять працювати на Київську кіностудію.
     Коли він помер в Москві в 1956 році, то Київська кіностудія тут же привласнила собі його ім'я. Хоча, звичайно його ім'я повинне належати Одеської кіностудії. Адже саме в Одесі він народився, як режисер.
     У Музеї кіно одеського відділення Союзу кінематографістів зберігається кінокамера, на якій були зняті перші фільми Олександра Довженка «Вася-реформатор», «Ягідка кохання», «Сумка дипкур'єра», «Звенигора» і «Арсенал».

      У 1964 році, коли відзначалося 70-річчя з дня народження майстра, біля входу в Одеську кіностудію було встановлено меморіальну дошку на його честь, а сусідній провулок назвали ім'ям Довженка.



Немає коментарів:

Дописати коментар