Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, лютого 26, 2016

Леся Українка в Одесі


    Вперше до Одеси 17-річна Леся Косач приїхала влітку 1888 року, зустрічав її на пероні вокзалу давній друг батька Михайло Комаров, який нещодавно переїхав з сім'єю до південного міста з Харкова.
    Київські лікарі порекомендували Лесі лікуватися знаменитими грязями одеських лиманів. Уже майже шість років вона страждала на невиліковну хворобу кісток і суглобів. Морські ванни мали допомогти полегшити нестерпний біль хворої. 
   У вільний від процедур час Леся могла знайомитися з містом, тим більше, що гідами погодилися бути діти Михайла Комарова. Дружбу з Маргаритою Комаровою (дочкою) Леся зберегла на все життя.
    Одеса в період першого перебування Лесі Українки переживала свою молодість - їй не було і ста років. Вона розбудовувалась і була першорядним портовим містом у Російській імперії.
   Спочатку гостя Комарових почувалася незатишно:
Великеє місто. Будинки високі,
Людей тих - без ліку!
Веселую чутно музику.
Розходяться людськії лави широкі, 
Скрізь видно ту юрбу велику,
І все чужина! Ох, біда самотному
У місті широкім
Себе почувать одиноким! 
   Сім'я Комарових старалася допомогти Лесі адаптуватися до нових умов життя у гамірливому місті, познайомила з визначними місцями Одеси. 
   "...Найбільша краса Одеси, головна її оздоба - це море. Синьо-зелене і безмежне..."  
   Ще декілька раз приїзджатиме на лікування Леся до Одеси і завжди з великою приязню її прийматиме у себе дружня родина Комарових, яка проживала тоді  у будинку № 27 на вулиці Поштовій (нині - Жуковського). На ньому встановлена меморіальна дошка, що нагадує сучасним одеситам про перебування великої української поетеси у нашому місті.
    Про це  повідала читачам з 6г класу НВК 84 бібліотекар Алла Снігуренко на уроці української літератури. Наше місто зберігає пам'ять про визначну письменницю України. Гуляючи Приморським бульваром, згадайте, що десь недалеко від того місця, де ви стоїте, стояла Вона і милувалася  морськими краєвидами, слухала, як хвилюється Чорне море...




  З нагоди 145-річчя учні вивчили за власним бажанням вірші Лесі Українки, щоб ознайомити своїх однокласників з тим, про що мріяла Леся Українка, мужня і горда жінка, яка достойно долала труднощі, які випали на її долю. 





Немає коментарів:

Дописати коментар