Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

неділю, липня 06, 2014

Свято Івана Купала

      Свято Івана Купала  - символ літнього сонцевороту, разом  з цим це і свято очищення, в якому поєднуються дві стихії: вода і вогонь.
      Символ вогню - це купальське вогнище, яке розпалюють в ніч з 6 на 7 липня. Щоб отримати і водну стихію,  святкові дійства проходять на березі річки чи озера.


      Молодь, яка приймає участь у святі, виготовляє у вигляді чучел головних героїв свята - Купала та Марену - з дерева, трав, одягу. Хлопці та дівчата водять круг них хороводи, співають пісень, а потім спалюють Купала і топлять Марену, повертаючи їх у рідну стихію вогню і води.
     Обов'язковий елемент свята - плетіння віночків дівчатами з 12 цілющих трав, які прикрашалися горящою свічею,  і опускання їх на воду. Якщо вінок пливе добре і свічка горить красиво, то в цьому році дівчина вийде заміж, а якщо віночок крутиться на місці - то ні.
     Існує до сих пір ще одна традиція: перескакування через вогнище, це ритуал очищення. Аби з ким закохані цього не робили, тільки з тим, з ким мріяли поєднати свою долю.

      За легендою у купальську ніч   єдиний раз на коротку мить зацвітає квітка папороті. Той, хто знайде цю квітку, встигне її зірвати, буде наділений магічною силою: зможе передбачати майбутнє, навчиться розуміти мову птахів, рослин і тварин. Щороку хлопці та дівчата шукають цю квітку надії на щастя і вірну любов.
     Вітаємо зі святом! Бажаємо миру, щастя і любові!
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар