Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

вівторок, березня 31, 2020

ОДЕСЬКИЙ ОПЕРНИЙ - 

ЄВРОПЕЙСЬКА ПЕРЛИНА


Один з найзнаменитіших пам'ятників світової культури, візитна картка міста. Оперний театр по своїй красі стоїть в одному ряду із знаменитим віденським оперним театром і іншими перлинами європейської архітектури !


Кожна його деталь, кожне вікно, позолочені прикраси виконані з незвичайним смаком і відчуттям міри, поступово вводять глядача в той стан, який необхідно, щоб прийняти в свою душу велике чудо музики, освячене великими композиторами минулого і сьогодення.


 Вражаючий вплив театр чинить на дітей. Самі пропащі шибеники затихають і починають вбирати це насичене мистецтвом повітря.


Скільки б разів не відкривалися перед глядачем двері в театральний зал, кожного разу виникає передчуття свята.  Мабуть так впливає внутрішня гармонія всіх складових цього єдиного ансамблю. 


Задумка театру належить градоначальнику, герцогу Дюку де Рішельє. Його побудували за проектом архітектора із Петербургу – Тома де Томона. Цей храм мистецтва відчинив свої двері 10 лютого 1810 року. Але через 64 роки місцевий театр (як його називали місцеві) згорів вщент. Будівництво нового театру доручили віденським архітекторам Фердинанду Фельнеру та Герману Гельмеру.  В результаті їхньої праці за рекордні три роки виріс новий театр.



«Одеський театр – найкращий у світі!», – вигукнув Фердинанд Фельнер, що приїхав до Одеси з нагоди завершення будівництва. Архітектор вручив міському голові Григорію Маразлі позолочений ключ від театру. Цей символічний ключ поклали в металевий ящик і замурували біля підніжжя дзеркала на сходах західного портику оперного театру.


Цікаві факти про улюблений театр :
в  театрі міститься найбільша костюмерна, в якій зберігається більше чим 800 костюмів. Самому раритетному більше 100 років. Та й своєю вартістю вони вражають. Наприклад, ціна пачки для прими балету Опери стартує від 500 доларів! 


А ще є легенда, що якщо постояти перед будь-яким з двох дзеркал, розташованих біля парадного входу, загадавши бажання, воно обов'язково збудеться. Причому загадувати може тільки глядач. Цій легенді вже 131 рік.


Прочитайте враження від театру його уславлених гостей :Федора Шаляпіна та Олени Образцової !

Фотоілюстрації представлені з нашого бібліотечного багатого книжкового фонду.
Чекаємо на Вас,любі читачі,після закінчення карантину !

Немає коментарів:

Дописати коментар