Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, лютого 27, 2020

Ці дивовижні морські тварини

    Для вихованців санаторію "Степове повітря" бібліотекар Олена Шойка підготувала пізнавальний матеріал ,присвячений фауні нашої планети.
    У лютому  у всьому світі відзначають два незвичайні дні:19 - Міжнародний день захисту морських ссавців – тварин, які постійно чи тимчасового мешкають у морській воді та використовують морські екосистеми для отримання їжі. Поява цієї дати пов’язана із введенням в дію у 1986 році міжнародного мораторію на промисловий вилов китів, саме тому 19 лютого прийнято також називати Днем китів.


     А 27 лютого -День полярного ведмедя.


    Цікаво, що до морських ссавців відносять не лише ластоногих (тюлені, морські леви, морські котики, моржі), китоподібних (кити, дельфіни, морські свині), сирен (дюгонь, ламантини), але й морських видр і білих ведмедів. 


    Від наявності усіх цих видів тварин залежать рівновага морських екосистеми, кількість риби, і навіть зміна клімату, що неодмінно впливає на людину. Однак, саме через діяльність людини багато з цих видів стали рідкісними та перебувають під загрозою зникнення: морські ссавці потерпають від вилову, браконьєрства, потрапляння у риболовні сіті, судноплавства, забруднення вод, антропогенних змін клімату.



    Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. На сьогодні у морських водах України є три види морських ссавців – дельфін афаліна, дельфін звичайний та морська свиня. Ще у 1930х роках їх налічувалось понад півтора мільйона. Та через промисловий вилов їхня кількість скоротилася до 20-30 тис. особин. Через загрозу зникнення усі 3 види морських ссавців занесені до Червоної книги України і підлягають особливій охороні, а їхній вилов і використання у комерційних цілях заборонено законом. А на острові Зміїний та у дельті Дунаю зустрічався тюлень-монах, який на сьогодні вважається зниклим видом.



1 коментар:

  1. If you're attempting to lose weight then you absolutely have to start following this totally brand new tailor-made keto plan.

    To design this service, certified nutritionists, fitness trainers, and professional chefs united to develop keto meal plans that are useful, suitable, price-efficient, and fun.

    Since their grand opening in January 2019, 100's of clients have already transformed their body and health with the benefits a good keto plan can give.

    Speaking of benefits; in this link, you'll discover eight scientifically-certified ones offered by the keto plan.

    ВідповістиВидалити