Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

пʼятницю, квітня 26, 2019


  

                         Великодня краса 

     
     Писанка має найпотужнішу енергетику, адже розписують її з добрими намірами і побажаннями, тим самим за допомогою візерунків закладають в неї ті мрії і думки, які повинні здійснитися в житті.

     Традиція розписувати писанки виникла дуже давно, коли людина була нероздільна з природою.Існує така легенда:тоді все навколо було живим і вміло розмовляти. Щоб вижити серед могутніх стихій потрібно було мати серце чисте, як гірський струмок, і руку тверду, як гілка дуба, а ще розуміти дивовижну мову Всесвіту.
     Тому виникли символи, як ніби літери цьої чарівної мови. Зображуючи їх на стінах печер, посуді та одязі, люди зверталися до сонця, вітру, води і землі. Згодом ці послання почали писати на пташиному яйці. Чому саме на яйці? Напевно тому, що прадавніх людей вражала поява з неживого предмета нового життя. І так, не знаючи астрономії, наші предки перетворили кругле яйце в маленьку модель Землі і Всесвіту. Модель з вогненною кулею всередині ... Що це? Передбачення? А може вони знали пристрій світу?
     Вони були мудрими. І тому змогли поєднати Християнство як ідею спасіння душі від темряви з найсвітлішими образами минулого. Так виникла писанка - символ нового життя, воскресіння Бога і відродження природи. З тих пір кожне створення писанки - як ніби пробудження-перетворення засніженої, замерзлої землі в яскраву, весняну, радісну.
     У старшому відділі запрацювала 

Великодня майстерня «Писанка – символ України» ! Лунає чарівна святкова музика і бібліотекар Наталя Коваль розповідає читачам про історію та традиції Великодня. Всі разом створюють  різнокольорову красу - цей процес цікавий і дорослим, і дітям, а готова писанка стане чудовим подарунком близькій людині або ж найкрасивішою прикрасою святкового столу.
     Тільки уявіть: справжня українська писанка, яка покладена в святковий кошик, створена власними руками!




Немає коментарів:

Дописати коментар