Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, квітня 27, 2017

Таємниця генія Леонардо да Вінчі


   Великий італійський художник і винахідник епохи Відродження Леонардо да Вінчі народився 15 квітня 1452 року в маленькому селі Анкіано, розташованому недалеко від містечка Вінчі. Буквально «да Вінчі» означає «з Вінчі». Він був незаконним сином багатого нотаріуса П'єро і селянки Катарини. Незабаром після цієї події нотаріус уклав шлюб з дівчиною знатного походження. Дітей у них не було, і П'єро з дружиною взяли трирічну дитину до себе. Коротка пора дитинства в селі минула. Нотаріус П'єро переїхав до Флоренції, де віддав сина в учні Андреа дель Вероккьо, відомому тосканському майстру. Там, крім живопису і скульптури, майбутній художник отримав можливість вивчити основи математики і механіки, анатомію, роботу з металами і гіпсом, способи вироблення шкір. Юнак жадібно вбирав знання і пізніше широко використовував їх у своїй діяльності.
   Цікава творча біографія маестро належить перу його сучасника Джорджіо Вазарі. У книзі Вазарі «Життя Леонардо» є коротка історія про те, як Андреа Верроккьо привернув учня до виконання замовлення «Хрещення Христа». Ангел, написаний Леонардо, настільки явно продемонстрував його перевагу над учителем, що останній з досади відкинув пензель і ніколи більше не займався живописом.


 Леонардо да Вінчі був також винахідником, він винайшов літальний апарат орнітоптер, арбалет, парашут, велосипед і багато іншого. Вивчаючи закони рідини і гідравліку в цілому, Леонардо зробив великий внесок в теорію шлюзів, портів каналізації, перевіривши ідеї на практиці.
    Знамениті картини Леонардо - «Джоконда», «Таємна вечеря», «Мадонна з горностаєм» і багато інших. Леонардо був вимогливий і точний у всьому, що робив. Навіть перед тим, як писати картину, він наполягав на повному вивченні об'єкта перед початком.
Рукописи Леонардо безцінні. Вони були повністю опубліковані тільки в XIX-XX століттях. У своїх нотатках Леонардо да Вінчі зазначав не просто роздуми, а доповнював їх малюнками, кресленнями, описом.
    Леонардо да Вінчі був талановитий у багатьох галузях, він зробив значний внесок в історію архітектури, мистецтва, фізики.
    Помер Леонардо да Вінчі 2 травня 1519 р . його картини до цього часу розійшлися, як правило, по приватних зібраннях, а записки пролежали в різних колекціях, майже в повному забутті, ще кілька століть.
    З дитинства Леонардо був допитливий і все життя вивчав будови рослин, тварин, людей, їх геометричні пропорції, що і дозволило йому стати великим генієм.
    Про дитинство Леонардо та його творчій шлях учням 5б класу школи №65 розповіла бібліотекар Пузіна  Марина. 



Немає коментарів:

Дописати коментар