Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

четвер, лютого 25, 2021

 Леся Українка як українська мадонна



25 лютого ми відзначаємо 150-ліття від дня народження Лесі Українки – геніальної особистості, яка залишила в історії української літератури колосальний слід.


Згадаємо факти з дитинства великої поетеси.  
 

У дитинстві Ларису можна було назвати дитиною-індиго. Вона володіла неймовірними розумовими здібностями. Вже в 4 роки вміла читати, в 6 років – чудово вишивала, а в 9 років з-під її пера вийшов перший вірш. Леся Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами. Добре знала латинь. Перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов, хоч і не навчалася в школі. Крім цього, вона чудово грала на фортепіано. Для своїх сестер вона написала підручник “Стародавня історія східних народів”. На той момент дівчині було всього 19 років.


Але при всьому цьому мати Лесі (Олена Пчілка) не вважала дочку досить талановитою і розумною. Олена була переконана, що тільки вона зможе правильно виховати і навчити свою дитину. Тому не дозволяла дочці відвідувати школу аж до 5-го класу. До цього періоду дівчинка займалася за індивідуальною домашньою програмою.

Свої думки і свої ідеї вона зуміла ввести у високу мистецьку форму, що чарує багатством поетичних образів і музикою поетичного слова. ЇЇ внесок у розвиток української культури неоціненний, її твори знають і шанують у всьому світі, а її незламна особистість – нескінченне джерело натхнення.
Бібліотекарі Галина Іванченко та Русудан Чіквінідзе підготували та представили третьокласникам 84,89 та 65 шкіл  літературну містерію про Лесю Українку.
 Діти інсценували казку "Лілея" та читали улюблені вірші.




















Немає коментарів:

Дописати коментар