Іван Франко

Книги - морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить, дивнії перли виносить. Іван Франко.
Дякуємо, що завітали до нашого блогу! Ми відкриті для всіх за адресою: вулиця Академіка Корольова, 71/1

Бібліотека інформує

неділю, грудня 07, 2014

Новорічні символи 

                     
     Святкування Нового року не можна уявити без пухнастої зеленої ялинки. Яскраво прибрана красуня є обов'язковим елементом новорічного та різдвяного святкування.       Історія новорічної ялинки повертає нас у недалекі часи.
      Батьківщиною захопливого звичаю прикрашати ялинку є Німеччина. За однією з версій, зачинателем цієї традиції є відомий реформатор Мартін Лютер, якому сподобався зимовий пейзаж у місячному сяйві, і він вирішив відтворити цю красу у своєму домі, запаливши на ялинкових гіллях кольорові свічки. а на верхівці поставив велику зірку.
               
     Якщо Німеччина була першовідкривачкою "різдвяного дерева", то в Англії вперше виготовили різдвяну листівку. Сталося це у 1843 році. Тоді ж вітальні листівки розійшлися накладом у 1000 примірників.   
           

    Серед різдвяних атрибутів не можна оминути увагою різдвяний вінок, який з'явився в Європі, зараз частіше популярізується в Україні. Як і ялинка, різдвяний  вінок має лютеранське походження і його невід'ємними елементами мають бути чотири свічки, їх із певною періодичністю слід запалювати ще за місяць до Різдва, а останню - четверту свічку, якраз у святкову ніч. 
     Образ різдвяної ялинки дуже добре вписувався у християнську релігію. Прикраси для ялинки спочатку були у вигляді солодощів, горіхів, фруктів, які символізують дари, що були принесені новонародженому Ісусові.  Верхівку завжди намагалися прикрасити великою зіркою, що знаменувала Вифліємську зорю - оповісницю народження Спасителя.
      Історики та народознавці сходяться на думці, що дідух в Україні з'явився раніше ніж ялинка. Це особлива українська традиція. Дідух був символом врожайності. Це був необмолочений сніп із жита чи пшениці, який спеціально заготовляли і зберігали від обжинків. Його вносили в хату якраз на святу вечерю. Окрім цього, до оселі вносили сіно, стелили його, як символ того, що Ісус народився в яслах на сіні. З часом сніп, як і ялинку, також почали прикрашати ласощами, які до закінчення свят поступово зникали.



Немає коментарів:

Дописати коментар